Dbanie o zdrowie jest jednym z głównych priorytetów współczesnych czasów, racjonalne i mądre odżywianie stanowi fundament naszego dobrego samopoczucia. Codzienna dieta powinna być zbilansowana, dostarczać nam i naszym najbliższym odpowiednich składników. Zacznijmy od podstaw, czyli od chleba.
Pieczywo jest jednym z podstawowych elementów naszej diety i dla wielu jednym z ulubionych. Znane i cenione – i to dosłownie – było już dawno temu. W starożytnym Egipcie stanowiło walutę,
a 2,5 tys. lat przed naszą erą ludzie wyrabiali około osiemdziesięciu rodzajów chleba. Do dzisiaj kultywowany zwyczaj witania gości chlebem i solą, co ma gwarantować wszelką pomyślność, pochodzi ze średniowiecza.
Podstawą piramidy zdrowego odżywiania jest pieczywo, którego spożywanie zalecane jest w pięciu porcjach produktów zbożowych w ciągu dnia. Jednym słowem – warto je jeść na zdrowie! Tylko po jakie sięgnąć najlepiej? Po pszenne, wyrabiane z mąki pszennej? Żytnie? A może mieszane będące wypiekiem pszenno-żytnim? Czy bezglutenowe? Współcześni konsumenci to osoby świadome swoich wyborów, co widać także na rynku pieczywa, które nie tylko ma wyśmienicie smakować, pięknie pachnieć, a chrupka skórka ma zachęcać do konsumpcji, ale także ma być produktem zdrowym, dostarczającym wiele składników pozytywnie oddziaływujących na nasz organizm.
Pomimo notowanego spadku spożycia chleba dużym zainteresowaniem cieszą się produkty funkcjonalne, wpisujące się w trend prozdrowotny. Pieczywo bezglutenowe, produkty BIO czy pieczywo bogate w zdrowe dodatki (ziarna, witaminy czy z obniżoną zawartością węglowodanów) znajdują swoich konsumentów nie tylko wśród tych, prowadzących aktywny tryb życia.
Potrzeby konsumentów coraz bardziej rosną, rośnie ich świadomość, oczekują produktów wysokiej jakości, innowacyjnych, stworzonych z najlepszych surowców, wytwarzanych najlepszą technologią
w oparciu o znane, tradycyjne, dawne procesy produkcyjne, współczesny klient jest wymagający
– mówi Zbigniew Marat, Prezes Bakery Company i podkreśla, że na przestrzeni lat można zaobserwować zmieniające się trendy wyborów.
Tym najbardziej widocznym jest zdrowie i welness. Konsumenci eliminują z diety cukry, tłuszcze, szukają produktów bez konserwantów, antybiotyków czy polepszaczy. Czytają etykiety, sprawdzają skład, który staje się podstawą decyzji zakupowych. Ale nie tylko.
Współczesny konsument zwraca uwagę, czy marki są zasobooszczędne, czy producenci kierują się dobrem planety i troską o zwierzęta. Interesują się tym, czy innowacje wdrażane są na poszczególnych etapach wytwarzania, od pozyskiwania składników, przez produkcję, pakowanie po dystrybucję, wszystko z myślą o obniżeniu zużycia wody, energii, czy obniżenia emisji CO2 – wymienia Zbigniew Marat.
Olbrzymim problemem jest marnotrawstwo jedzenia i jest to jeden z grzechów głównych branży spożywczej, jednak i tutaj widać zmianę podejścia do zjawiska. Na szczęście rośnie świadomość konsumentów, a przepisy prawne oraz szereg inicjatyw społecznych wymuszają na producentach
i sieciach handlowych zmiany w sposobie działania, jak chociażby oferowanie produktów o długim terminie przydatności do spożycia osiągniętym dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii produkcji – mówi Zbigniew Marat i dodaje, że przepisem na sukces w każdej branży jest spełnianie oczekiwań konsumentów i dostarczanie na rynek produktów nie tylko zdrowych, ale także innowacyjnych. Innych niż wszystkie inne. Takim niewątpliwie jest nowa marka Beak Beak, pieczywo pozbawione mąki, drożdży i konserwantów, za to wypiekane jedynie z pełnych ziaren zbóż, kasz, bakalii, orzechów i suszonych owoców.
W procesie produkcji zachowaliśmy znane, tradycyjne technologie, których wiele zakładów już nie stosuje ze względu na wysokie koszty. My do nich wróciliśmy, ponieważ są one bardzo istotne i ważne w zakresie zarówno smaku, jak i jakości wypiekanego pieczywa. Są to procesy tradycyjnego ukwaszanie ziaren, kasz, tradycyjny proces zaparzania tych ziaren. Każda kromka Beak Beak wypiekana jest oddzielnie – mówi twórca marki, Zbigniew Marat.
Ideą powstania Beak Beak było także całkowite wyeliminowanie produktów mącznych. W składzie możemy znaleźć tylko i wyłącznie ziarna – siemię lniane złote i brązowe, słonecznik, sezam, pestki dyni, ziarna komosy ryżowej (złote, białe, czarne), nasiona chia oraz bakalie, kasze (jaglaną, gryczaną), orzechy, migdały, kokos, suszone owoce – żurawinę, rodzynki.
Beak Beak to innowacyjna marka dedykowana dla każdego, kto chce się żywić w sposób zdrowy
i bezpieczny. Polecana dla osób w każdym wieku. Naturalne składniki, nowatorskie receptury
i tradycyjne technologia sprawiają, że pieczywo spełni oczekiwania wszystkich konsumentów dbających o zdrowie swoje i swoich bliskich.
Dowiedz się więcej: BeakBeak.pl Kontakt dla mediów: Maja Święcka m.swiecka@agencjafaceit.pl / tel. +48 601 29 89 05
Link do strony artykułu: https://blog.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/beak-beak-pelne-ziarna-pelne-zdrowia